Izrael vyšle vlastního robota na Měsíc. Do vesmíru ho vynese Muskova raketa

ČTK

nek

Izrael vyšle v prosinci své první robotické vozítko na Měsíc, přistát by tam mělo 13. února 2019. Informovali o tom organizátoři projektu na tiskové konferenci v Izraeli. Pokud bude přistání úspěšné, stane se Izrael teprve čtvrtou zemí světa, jejíž automatická sonda na Měsíci úspěšně přistála. Informoval o tom dnes izraelský deník The Times of Israel.

Vozítko izraelské organizace SpaceIL má v průměru dva metry, je 1,5 metru vysoké a stojí na čtyřech nohou. Se svými necelými 600 kilogramy váhy by mělo být podle izraelského tisku dosud nejmenším vozítkem na Měsíci. Po přistání má zkoumat magnetické pole Měsíce a fotografovat jeho povrch.

"Jakmile přistane, bude zcela samostatné. Nejprve umístí na povrch Měsíce izraelskou vlajku a pak bude fotografovat povrch i sama sebe, bude také natáčet videa," řekl dnes novinářům šéf SpaceIL Ido Anteby.

Vozítko vynese do vesmíru z USA raketa Falcon 9 soukromé americké společnosti SpaceX, řekli dnes také zástupci projektu, na němž se podílí i izraelská státní společnost Israel Aerospace Industries (IAI).

Tento izraelský projekt začal v roce 2011, kdy několik inženýrů založilo organizaci SpaceIL, aby se účastnila soutěže LunarX Prize. Tu vyhlásila společnost Google, která chtěla částkou 20 milionů dolarů odměnit toho, kdo jako první z účastníků soutěže dostane na Měsíc své robotické vozítko, přesune ho po trase aspoň 500 metrů a vyšle na Zemi záběry z jeho pohybu. Soutěž byla letos zrušena, protože to v daném termínu nikdo nestihl.

sinfin.digital