Jak jednat s narcisem a nezbláznit se? Zkuste těchto 8 tipů

Info.cz

IvM

Narcismus jako osobnostní rys nemusíme odhalit hned při prvním setkání, často se projeví až při intenzivnějším kontaktu. Pro mnoho lidí je nejjednodušší, se podobným jedincům vyhýbat. Co ale dělat, když to nejde?

Být narcis nemusí automaticky znamenat, že je člověk nesympatický. Takoví lidé bývají často zábavní, charismatičtí a dobří v tom, co dělají. Často tak například dokáží obohatit pracovní tým. A právě proto je dobré vědět, jaké zbraně k jejich „uzemnění“ můžete používat.

Podle serveru Psychology Today univerzální návod neexistuje, stejně tak jako neexistují dva stejní narcisté. Pokud chcete uklidnit situaci v práci nebo doma, musíte nejdříve zjistit, s jakým typem vlastně budete pracovat. Tým psychologa Vincenta Egana z univerzity v Nottinghamu na toto téma vyzpovídal celkem 850 lidí, kteří mají s narcisty zkušenosti.

Dřívější výzkumy pracovali pouze se dvěma „druhy“ narcistů – zranitelným a tzv. grandiózním. Ti první kolem sebe vytvářejí oblak sebestřednosti, druhým zase chybí empatie. Lidé, u kterých se vyskytne „koktejl“ těchto rysů, jsou ale teprve oříškem. Právě ti se vám dostanou nejhlouběji pod kůži.

Egan se svým týmem nakonec identifikovali čtyři základní druhy narcistů – zranitelné, grandiózní, ty, kteří se identifikují na základě vlastního neštěstí, a ty, kteří se identifikují naopak na základě svého štěstí.

Egan a jeho kolegové zjistili, že „grandiózní typ“ má tendenci být šťastnější, víc extrovertní a citově poměrně stabilní. Oproti tomu „zranitelní narcisté“ jsou méně příjemní a méně emocionálně stabilní.

sinfin.digital