Jak tráví Vánoce muslimové v Česku? Kapr se salátem ani stromeček jim často nejsou cizí

Eliška Kubátová

Pokřivené tvrzení, že se muslimové snaží zničit Čechům známé tradice včetně Vánoc, je už tak trochu základní výbavou každého islamofoba. Jako obvykle, jedná se o poplašnou zprávu. Možná to některé z vás překvapí, ale mnozí muslimové žijící v Česku mají k oslavám Vánoc velmi blízko a často také dodržují české zvyky a tradice, jako je zdobení stromečku. Pochutnají si i na cukroví a smaženém kapru s bramborovým salátem. 

„Muslimové obecně neslaví Vánoce jako české rodiny, ve smíšených rodinách – kde je například babička nebo maminka Češka – se ale k tomu často dostanou. Například moje manželka poslední čtyři roky vaří kapra, kterého si i s bramborovým salátem dávají i naše děti,“ popisuje pro INFO.CZ ředitel Muslimské unie v ČR Muhamed Abbas, jehož manželka přešla z křesťanské víry na islám.

„Jsou muslimové, kteří si někdy kupují i vánoční stromeček. Je to ale případ od případu,“ říká Abbas. Vánoce se podle něj v Česku ani nedají přehlédnout. „I u nás je svátků plná televize, rozhlas i obchody a stejné je to i v Česku. Člověk tomu nemůže uniknout. Na druhou stranu jsou i muslimové, kteří jsou proti, a to kvůli obavám, že by jejich děti mohly ztratit identitu,“ vysvětluje.

Řadu vánočních tradic a zvyků přebrala například třicetiletá Sagar Rakin, která uprchla do Česka kvůli válce z Afghánistánu. „Řekla bych, že tradice jsme přijali a dokonce je velmi vzorně dodržujeme,“ říká mladá Afghánka.

„Obvykle Vánoce s rodinou slavíme tak, že se scházíme u rodičů, kde je stromeček, nějaké symbolické dárečky hlavně kvůli malým synovcům, vánoční koledy, bramborový salát, kapr i cukroví. Tuto atmosféru navozuje hlavně maminka, která tradici doma udržuje. Jíme, pijeme, máme rodinnou pohodu, povídáme si a prostě trávíme příjemný čas s rodinou,“ popisuje Rakin, jak její rodina tráví vánoční svátky.

sinfin.digital