Jak vznikl Měsíc? Záhadu může pomoci vyřešit první test jaderné bomby v historii lidstva

Info.cz

luš

Šestnáctého července 1945 odpálili Američané zkusmo jako první v historii jadernou bombu. Výbuch byl úspěšný a tak nic nebránilo tomu, aby o necelý měsíc později svrhli bombu se stejnými parametry na japonské město Nagasaki. Z jaderného testu věda těží dodnes. Pozůstatky po výbuchu by dokonce mohly pomoci odhalit tajemství vzniku Měsíce.

Druhá světová válka se chýlí ke konci, ale Japonci se stále odmítají vzdát. Američané však mají v ruce tajný trumf – po několika letech výzkumu v utajeném vládním projektu Manhattan jsou konečně připraveni otestovat jadernou bombu, která má potenciál definitivně zvrátit dění na světovém kolbišti v jejich prospěch.   

Test, který dostal kódové označení Trinity, proběhne v půl šesté ráno 16. července 1945 na opuštěné letecké základně Alamogordo v poušti White Sands ve státě Nové Mexiko. Při výbuchu došlo k prudkému uvolnění obrovského množství energie odpovídající 20 kilotunám trhaviny TNT, která přeměnila okolní písek ve sklo. 

Na úspěšný test Američané navázali o necelý měsíc později, kdy shodili bombu Fat Man vyrobenou stejnou technologií na japonské město Nagasaki. Útok si vyžádal obrovské ztráty na životech a přispěl ke kapitulaci Japonska a definitivnímu konci druhé světové války. 

sinfin.digital