Jan Palach: Film Roberta Sedláčka vypráví o jedné z nejvýraznějších postav českých dějin

ČTK, Info.cz

Sám režisér Robert Sedláček, který stojí například za seriálem České století, v rozhovoru s Pavlem Štruncem přiznal, že se Jan Palach stal nejtěžším filmem, který doposud natočil. Dramatický snímek, který reflektuje posledních několik měsíců Palachova života, vstoupil do kin příznačně 21. srpna.

„Je to o tichém našlapování jednotlivce, který nikomu nic neřekne. Kamera sleduje někoho, kdo se rozhodne udělat atentát na společnost. Na její svědomí,“ říká o novém filmu Robert Sedláček v pořadu Štrunc!. „Je to atentát od někoho, kdo je křehký, zábavný, velmi dobře se na něj dívá a velmi dobře rozumíte tomu, co prožívá. Je to podívaná na mládí, které přišlo o sny,“ dodává.

Studenta filozofie, který se v roce 1969 rozhodl na protest proti sovětské okupaci upálit, ztvárnil Viktor Zavadil. Scénář dramatu, které shrnuje nejen osobní příběh dvacetiletého muže, ale také atmosféru celé země, vytvořila spisovatelka Eva Kantůrková.

5131039:article:true:true:true

Jan Palach se v průběhu času stal osobností, která provází novodobou českou historii. Přesto, že o svých plánech nikomu z blízkých neřekl, rozhodl se demonstrativně upálit na Václavském náměstí. Ještě před tím, než závažným popáleninám podlehl, dokázal naposledy promluvit. V souvislosti s okupací se zmínil o lidské pasivitě a o nutnosti generální stávky.

sinfin.digital