Japonsko šokovalo ochránce přírody. Harpunami a granáty zabilo stovky velryb, mnohé byly březí

IvM

Ochránci přírody se zaměřili na praktiky japonského programu, který podle nich ohrožují populace plejtváků. Japonsko sice tvrdí, že velryby loví za vědeckým účelem. Přesto ale zvířata umírají v době, kdy je drtivá většina samic březí.

Během loňské dvanáctitýdenní expedice v Tichém oceánu podle serveru The Gurdian zahynulo na 333 plejtváků, 181 z nich byly samice, z nichž 128 z nich bylo březích. „Procento březích samic zařazených do vzorku bylo opravdu vysoké (95,3 %), zároveň ale neobsahoval žádné kojené mládě,“ uvádí zpráva předložená Mezinárodní velrybářské komisi.

Výzkumníci shromažďovali data o věku, velikosti a obsahu žaludku plejtváků malých, kteří žijí v oceánu mezi Austrálií a Antarktidou. Kytovce lovili harpunami a granáty, což je mezi odbornou veřejností považované za velmi kontroverzní. Tento způsob totiž zpravidla nepřináší okamžitou smrt.

Podle ochránců přírody je ale zabití 122 březích velryb šokující. „Lovení velryb je naprosto zbytečné, zejména proto, že metody, při kterých zvířata neumírají, jsou pro vědecké účely zcela dostačující,“ uvedla manažerka organizace Humane Society International Alexia Wellbeloveová.

sinfin.digital