Japonští roboti přistáli na asteroidu. Pohybují se skoky, které trvají čtvrt hodiny

ČTK

hum

Dvojice robotických aparátů, kterou v pátek vypustila na asteroid Ryugu japonská sonda Hajabusa 2, úspěšně přistála. Dnes to potvrdila japonská vesmírná agentura JAXA.

Sonda Hajabusa 2 se v pátek přiblížila na vzdálenost 55 metrů od povrchu asteroidu a vypustila kontejner MINERVA-II 1, ve které byla dvojice robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B. Zhruba kilogramové válcovité aparáty jsou vybaveny kamerami, teplotními senzory, gyroskopem a akcelerometrem, který měří zrychlení. Po povrchu asteroidu zařízení vzhledem k mimořádně nízké přitažlivosti nepopojíždějí, ale poskakují. Každý skok, který trvá 15 minut, umožňuje přesun až o 15 metrů.

Sonda Hajabusa 2 nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2, a přistávací modul německé výroby MASCOT. Německý aparát by měl dosednout na asteroid počátkem října a Rover-2 až příští rok. S prvním sběrem vzorků z povrchu počítá JAXA na konci října. Při tomto manévru se Hajabusa 2 těsně přiblíží k povrchu a vzorky odebere pomocí sběrné hubice. Příští rok v březnu či dubnu pak sonda vystřelí na asteroid projektil, který vytvoří malý kráter. Z jeho nitra chce JAXA rovněž pomocí hubice odebrat další vzorek. Se získaným se pak vrátí na Zemi do konce roku 2020.

sinfin.digital