Jeden ze symbolů bahamských ostrovů v ohrožení. Plavající prasata umírají, můžou za to turisti

Info.cz

adk

Patří mezi populární turistické atrakce na Bahamách. Plavající vepři. Ti úplně nesplňují klasickou představu o zvířeti válejícím se v bahně u chlívku. Plavání v moři s netradiční společností přivádí na ostrov Big Major Cay mnoho cestovatelů. Popularita však zvířatům zároveň ohrožuje život.

Wayde Nixon tvrdí, že v Karibiku založil kolonii prasat před 30 lety. Teď mu vadí, že se turismus, který jeho krok na jinak opuštěný ostrov přivedl, vymkl kontrole.

Vepři jsou mezi lidmi opravdu velice populární. Fotku s nimi si pořídily i některé světové celebrity. Na Instagramu se jí pochlubil syn amerického prezidenta Donald Trump junior. Kouzlu vepřů podlehla i herečka Amy Schumerová.

Selfie a plavání s lidmi však není hlavní nebezpečí, které na zvířata číhá. Na časté návštěvy turistů si už prasata zvykla. Nechají se klidně pohladit i nakrmit. Pokud jim lidé nic nedají dobrovolně, nestydí se začít loudit. A právě v tom je největší problém.

Pig Beach at Staniel Cay in the Bahamas. Took the kids away for a fast weekend. Great family time. #pigbeach

Příspěvek sdílený Donald Trump Jr. (@donaldjtrumpjr),Čec 1, 2016 v 4:07 PDT

 

Návštěvníci totiž zvířatům dávají i pamlsky, které škodí jejich zdraví. Někteří se nezastaví ani před alkoholem. „Dávají jim pivo, rum, svezou se na nich. To tady nikdy nebylo, až v poslední době se to děje. A my tady nemůžeme být celou dobu,“ stěžuje si Nixon, jehož výtvor tak nyní čelí existenčnímu ohrožení.

Prasata totiž začala na ostrově umírat. Nedávno našli na pláži přes půl tuctu mrtvých vepřů. Úřady číslo neupřesnily, prasečí tragédii ale vyšetřují.

sinfin.digital