„Jedli jsme šunty," říkají odborníci o potravinách před rokem 1989

Kristína Paulenková

27. 02. 2017 • 19:49

Potraviny za minulého režimu kvalitnější nebyly, shodují se odborníci, které redakce INFO.CZ oslovila. Důvodů je hned několik. Nebylo dostatečné množství surovin, a tak existovaly tisíce výjimek z přísných norem. Horší než dnes bylo také životní prostředí. Jednotlivé výrobky, na které s nostalgií dnes část Čechů vzpomíná, možná chutnější byly, v obecné rovině ale tvrzení „potraviny byly lepší za komunistů“ neplatí.

Kvalitní i nekvalitní potraviny se prodávaly jak před rokem 1989, tak i dnes. Dříve byl problém v nedostatku surovin, technologiích, hygieně či znečištění ovzduší, v současnosti se hledá cena, kterou je ochotný člověk za daný výrobek zaplatit. Pokud je daný produkt pro zákazníky příliš drahý, výrobce nahradí nějakou dražší složku, třeba maso, něčím levnějším, aby se mu zboží vyplatilo prodávat.

„Pokud si někdo nedokáže vybrat z nabídky, tak je to jen jeho chyba,“ dodává Obermaier. Tento problém vysvětluje agrární analytik Petr Havel. „Lidé si zvykli na nízké ceny potravin,“ říká. Za komunistů byly totiž potraviny, jak Havel upozorňuje, dotované státem. V obchodech se prodávaly za nižší ceny, než se vyráběly, a zbytek se stejně dotoval z peněz daňových poplatníků.

Odborníci se shodují, že v minulosti byly normy sice přísné, umožňovaly ale tisíce výjimek. Velmi často se předpisy nedodržovaly a někdy ani nemohly dodržovat kvůli nedostatku surovin. „Ty normy v té primární podobě sice něco deklarovaly, ale zároveň umožňovaly výjimky nahradit určité suroviny nějakou jinou surovinou a to se poměrně často využívalo,“ vysvětluje Havel.

Velkým problémem byly totiž technologie a hygiena, do kterých se neinvestovalo. Továrna ve městě Žamberk, která se specializovala na výrobu ementálu, vyrobila 80 procent „zmetků" – byly sice zdravotně nezávadné, ale nebyl to kvalitní sýr. „Klobouk dolů, že jsme tehdy dokázali vyrábět alespoň to, co jsme dokázali. Tehdy jsme to vyráběli za podmínek, které bychom dnes považovali za neúnosné a vyráběli jsme to ze surovin, které byly ve velkém procentu mnohem méně kvalitní,“ vzpomíná Obermaier.

Na potravinách se podle něj odráželo i už zmíněné špatné životní prostředí. „I to nejlevnější, co je na trhu dnes, je zdravotně nezávadné a odpovídá nějakým zdravotním požadavkům,“ upozorňuje Obermaier. V minulosti to podle něj státní potravinářství nedokázalo zcela zajistit.

SDÍLET