Jsem trochu lempl, co umí trochu s photoshopem, říká TMBK, jeden z nejznámějších online grafiků

Leila Chadalíková

Tomáš Břínek aka TMBK patří mezi nejvlivnější lidi na českém Facebooku. Tvoří koláže, pomocí nichž reflektuje současné dění. Říká o sobě, že je šťastný, protože jeho každodenní náplní je dělat si z věcí pr*el, za což dostává zároveň peníze. Jaká k tomu ale byla cesta? Tomáše pro reflex.cz vyzpovídala Leila Chadalíková. 

Proslavil ses vytvářením vtipných a někdy hodně nekorektních koláží, to je docela neobvyklé „povolání“. Jaká k němu byla cesta?

Cesta to byla dlouhá, začal jsem s něčím podobným už na základní škole, kdy jsem kreslil vtipy a posílal je po třídě – reagoval jsem tehdy na aktuální dění ve třídě. První digitální koláže pak vznikly někdy na konci základky, kdy jsem měl svůj první digitální foťák. Měl asi 2 megapixely, ale tenkrát to byla revoluce. Pak jsem na to zanevřel a pořádně jsem se k tomu vrátil až s příchodem Facebooku.

Jaký byl ohlas na kreslené vtipy ve škole? Podporovali tě učitelé nebo spolužáci?

Spolužáci mě samozřejmě podporovali, až teda na pár šprtů. Učitelé už z toho tolik radostí do vzduchu neskákali, jelikož osmdesát procent vtipů bylo o nich.

sinfin.digital