Jurský svět 2: Nový blockbuster o víkendu přilákal téměř 134 tisíc Čechů

ČTK

bau

Vědecko-fantastický film Jurský svět: Zánik říše přilákal o víkendu téměř 134 tisíc lidí, navázal tak na na úspěch starších snímků s pravěkými stvořeními. Aktuální novinka režiséra J. A. Bayony je pokračováním Jurského světa z roku 2015, který vychází ze série filmů Jurský park (1993), Ztracený svět: Jurský park (1997) a Jurský park 3 (2001), se v ČR zařadil na 16. místo premiérového víkendu dlouhodobého žebříčku všech filmů. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnila Unie filmových distributorů.

Čtyři dosavadní filmy jurské série, která od počátku přitahuje diváky přesvědčivými triky a efekty, dosud svým tvůrcům vydělaly podle dostupných čísel víc než 3,6 miliardy dolarů (80 miliard Kč). Nový Jurský park, který již na tržbách v ČR vydělal 22,41 milionu korun, na druhé místo odsunul španělsko-bulharský životopisný film Escobar. Snímek o kolumbijském narkobaronovi Pablu Escobarovi za dva týdny vidělo necelých osm milionů diváků. Na třetím místě vkročila do žebříčku americká komedie Jsem božská, která o premiérovém víkendu zaznamenala necelých 16 tisíc zájemců.

Na čtvrté příčce stejně jako před týdnem skončila německá animovaná komedie Příšerky z vesmíru, která za dva týdny nasbírala přes 26.000 diváků. V minulosti třikrát nejnavštěvovanější Deadpool 2 klesl z druhého na páté místo. Americký snímek za šest týdnů navštívilo 317.000 lidí a jeho tržby se blíží k hranici 50 milionů korun.

Z českých filmů je v první dvacítce animovaná novinka Pat a Mat znovu v akci na šestém místě, příběhy dvou nenapravitelných nešiků zatím vidělo 35.600 dětí i dospělých. Na osmém místě skončil slovensko-český snímek režisérky Andrey Sedláčkové Backstage a na 15. místě film režiséra Mariána Poláka Planeta Česko.

sinfin.digital