Kardinál Dominik Duka se stane legátem papeže Františka na oslavách v Poznani

ČTK

mst

Papež František jmenoval kardinála Dominika Duku svým zvláštním legátem na oslavy 1050. výročí prvního biskupského stolce na polském území, které se budou konat v Poznani 22. až 24. června. Legát je vyslancem a reprezentantem papeže a je zmocněn k jednání v jeho jménu.

V Česku takto zastupuje Vatikán od roku 2011 Giuseppe Leanza. V letošním roce se dožívá 75 let, a z toho důvodu skončí na pozici apoštolského nuncia v ČR. Jeho nástupce by měl být podle dřívějších informací znám během letošního roku. Stejného věku se před pár dny dožil také Duka, který je od roku 2010 pražským arcibiskupem. Musel kvůli tomu jako všichni biskupové v tomto věku poslat k rukám papeže svůj rezignační dopis. Jak a kdy papež František o ukončení jeho působení na svatovojtěšském stolci rozhodne, známo není.

Poznaňská diecéze je historicky první diecézí na polském území. Ustanovena byla v roce 968 jako misijní biskupství podléhající přímo pod jurisdikci Svatého stolce. Stalo se tak dva roky po křtu knížete Měška I., na nějž měla podle kronikářů významný vliv jeho žena Doubravka, dcera českého knížete Boleslava I. a neteř sv. Václava.

Rozkrádá Babiš dotace? Neřekl jsem to. Znervózňuje ho, když chceme bránit podvodům

sinfin.digital