Kde udělali španělští inženýři chybu? Revoluční ponorka šla ke dnu, teď se zase nevejde do doků

mst

Španělští inženýři ze společnosti Navatia se už téměř deset let snaží o vytvoření revoluční ponorky. Projekt S80 je ale zatím jednou velkou katastrofou. Zkoušky v roce 2013 ukázaly, že stroj je příliš těžký – nedokázal by vyplout na hladinu, kdyby se ponořil. Opravený model ponorky nese název S80 „Plus“. Inženýrům se jej podařilo o dost vylepšit a také vychytat některé mouchy, ale bohužel ho opět provází jeden velký problém – nevejde se do doků.

Španělský deník El País informoval o tom, že se u ponorek S80 „Plus“ podařilo odstranit problémy spojené s plavbou, ale kvůli provedeným změnám se plavidla nevejdou do doků, které jsou pro ně připravené v přístavním městě Cartagena.

Stavba ponorky S80, která měla být revolučním plavidlem s do té doby nevídanou flexibilitou pohybu, začala v roce 2009. O čtyři roky později se ji podařilo dokončit, ale testovací plavby ukázaly, že je příliš těžká, takže se zvládne ponořit, ale zpátky na hladinu už nevyplave. Chyba podle nejmenovaného důstojníka španělského námořnictva vznikla posunutím desetinné čárky v jednom z výpočtů a nikdo jí nevěnoval pozornost.

Krade Babiš Pirátům úspěchy? Štve mě to, s opisováním zjevně problém nemá, říká Ivan Bartoš

sinfin.digital