Když odmítl donášet na Beneše, komunisté ho zavrhli. Autor Anthropoidu pak pracoval pro USA

Aneta Černá

Když se řekne operace Anthropoid, vybaví se většině lidí především parašutisté Jan Kubiš a Josef Gabčík. Málokdo si ale s útokem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha spojí autora celé akce. Generál František Moravec přitom osobně oba muže vybral, aby splnili největší odbojovou akci druhé světové války. Do protektorátu vysílal nejlepší československý zpravodajec i další parašutisty. Po válce ale odmítl Moravec spolupracovat s komunisty a ti na něj začali proto chystat dehonestační kampaň. Než mohl být generál odsouzen v dalším z politických procesů, uprchl za hranice a o dvacet let později zemřel ve Washingtonu ve službách americké tajné služby. O zpravodajském esu druhé světové války nyní vyšla nová kniha Jaroslava Skopala, která odhaluje i další zajímavosti z jeho osobního a pracovního života.

„Pohled na generála Moravce je stále dvojí. Podle mě to odráží i současné rozdělení společnosti. Ti, kteří stále vnímají Rusko jako silného partnera, o kterého se můžeme opřít, pravděpodobně Moravcův přínos stále zpochybňují, protože on se Rusům postavil. Ti, kterým je bližší západní demokracie, jeho činy ale doceňují,“ vysvětluje pro INFO.CZ autor nové knihy Generál František Moravec: jeho boj, rodina, vzpomínky Jaroslav Skopal. O postavu našeho zřejmě nejvýkonnějšího zpravodajce se začal zajímat v podstatě náhodou díky seriálu České století.

„Tehdy v roce 2013 jsem viděl díl, který se jmenoval Kulka pro Heydricha a jednou z důležitých osob tam představoval František Moravec. Bylo tam naznačeno, že právě on spolurozhodoval o atentátu. Poznal jsem, že je to důležitá osobnost, a jakmile jsem začal číst jeho paměti, tak mě velice zaujaly jeho politické názory a schopnosti. On nebyl jen voják, ale už dlouho dopředu například věděl, že přijde nějaký Mnichov a upozorňoval na to,“ popisuje Skopal. Záhy dostal také k dispozici od Moravcovy praneteře Marty Šenkapounové řadu osobních a rodinných dokumentů a rozhodl se, že Františku Moravcovi věnuje celou knihu.

REPORTÁŽ: Samopal nevystřelil, ale bomba zabrala. V Praze uspořádali rekonstrukci útoku na Heydricha

sinfin.digital