Konec stresu z učení. Studenti čínské školy si můžou dobré známky půjčit

Info.cz

Každý si to ze školy pamatuje – sevřený žaludek, návaly strachu a nevolnosti před každým složitým testem. Případná špatná známka z písemky může ovlivnit budoucí studium nebo ohrozit přijetí na vysněnou školu. Jedna ze středních škol v Číně se rozhodla studenty trochu uvolnit a zavedla systém, kdy si můžou dobrou známku půjčit jako v bance.

Inovativní mechanismus, který má omezit stres ze zkoušek, škola zavedla v listopadu. Nový systém podle BBC nabídla celkem 49 studentům účastnících se elitního programu, který je má připravit na studium amerických vysokých škol. Zatím se jich přihlásilo 13.

Známky si můžou v rámci nového systému půjčit ze školní banky. Získají tak dobré hodnocení v předmětech, které vyžadují hodně času na přípravu a jsou pro studenty častým strašákem, jako je biologie, chemie, dějepis nebo cizí jazyky. Studentům ale vznikne vůči bance dluh, který musejí splatit známkami z následných testů. Zároveň můžou nahnat kredity za dobré chování, školní docházku a udržování tříd v čistotě.

Pokud se jim ale nepodaří půjčky splatit včas, můžou se dostat na černou listinu. Výjimečnou variantou je ještě svolení pedagoga k půjčce známky od spolužáka. Ten pak za „hříšníka“ splácí vlastním jménem.

„Nebyl jsem na některých hodinách, protože jsem byl nemocný. Test z geografie jsem proto nenapsal dobře. Ale ‚banka známek‘ mi dala šanci zachránit situaci,“ řekl jeden ze studentů pro čínský večerník Jang-c'.

Vedení školy si od nového systému slibuje, že tak sníží tlak na studenty, zároveň je ale přiměje k odpovědnosti a podpoří jejich nadšení pro učení. Čínský vzdělávací systém je totiž kritizován za to, že je velmi rigidní a příliš se spoléhá na striktní testování žáků.

sinfin.digital