Korunka ke korunce. Kolik denně spořit, aby byl člověk v důchodu dolarovým milionářem?

kris

I bez peněz může být člověk šťastný, ale s penězi je to pro mnoho z nás jednodušší. Kolik musí člověk spořit, aby se stal dolarovým milionářem, spočítal autor knih o finančním plánování David Bach.

Klíč spočívá v tom začít spořit co možná nejdřív. Čas je v tomto případě nesmírně důležitý a Bach spočítal přesnou částku, jakou musí denně naspořit člověk toužící stát se v 65 letech milionářem. 

Pokud začnete v 55 letech, naspořená částka musí denně činit 156,12 dolarů (v přepočtu takřka čtyři tisíce korun. Za rok je to téměř 57 tisíc dolarů (v přepočtu 1,5 milionu korun). To je pro většinu lidí nepředstavitelné, a je proto na místě začít dřív.

Pro ty, kteří začínají v 45 letech, stačí denně odložit stranou 38 dolarů (v přepočtu zhruba 967 korun). Za rok naspoříte zhruba 14 tisíc dolarů (přibližně 354 tisíce korun). Tato varianta už působí o něco schůdněji. 

Pro většinu Čechů je ale devět set korun stále víc, než denně vydělají. Dobrou zprávou je, že pokud začnete se spořením už v pětatřiceti, denní částka činí zhruba 11,3 dolaru, tedy asi 280 korun. Za rok má pak takový spořílek našetřeno zhruba přes čtyři tisíce dolarů (v přepočtu víc než 100 tisíc korun).

Čerstvá třicátnice či třicátník pak může začít s denní částkou 162 korun, v pětadvaceti jen 90 korun a ve dvaceti dokonce stačí denně pouze 50 korun.

sinfin.digital