Královny zločinu: Ženy v čele nejhrozivějších zločineckých kartelů

Johana Kudrnová

Kolumbijka Griselda Blanco, Australanka Kath Pettingill a Američanka Gertrude Lithgoe se do dějin nezapsaly geniálními vynálezy, výjimečným talentem nebo neobyčejnou krásou. Co je od svých současnic odlišovalo, byla především mazanost, vychytralost a nemilosrdnost. Staly se vůdkyněmi kriminálních gangů obchodujících s alkoholem, drogami i lidským masem. Kdo byly královny zločinu 20. století?

Kokainová kmotra Griselda Blanco

Když Griselda Blanco v 70. letech zakládala drogový kartel, který jako první pronikl na americký trh, Pablo Escobar kradl auta a náhrobky. Na počátku historie pašování drog do Spojených států tak překvapivě stála žena.

S rostoucí sítí dealerů a stovkami kilogramů kokainu objevujícími se na americkém trhu se o Griseldu začala v polovině 70. let se stále větší intenzitou zajímat federální policie. Vrátila se proto do Bogoty, odkud obchod kontroloval její manžel. Hádka o peníze skončila kulkou v Griseldině břichu a Bravovou smrti.

Během následujících let proměnila Griselda floridské Miami v centrum obchodu s drogami Severní Ameriky. Tou dobou vydělávala 80 milionů dolarů měsíčně. Vynalezla zde také způsob nájemného vraždění vykonávaný z rychle projíždějící motorky. Za oběť mělo Griseldině kartelu padnout v Miami několik stovek lidí.

sinfin.digital