Královská svatba: Do akce jdou tisíce policistů. Expert vysvětlil, proč je rizikem jízda v kočáře i hackeři

Aneta Černá

Nejen Britové, ale celý svět odpočítává poslední hodiny do královské svatby prince Harryho a herečky Meghan Markleové. Celá událost je bedlivě sledovaná a předpokládá se, že přímo do ulic Windsoru se na pár přijde podívat 100 tisíc lidí. Podobné situace ale můžou lákat také výtržníky či útočníky včetně teroristů, kteří by slavnostní akt mohli změnit v horor. Britská policie se proto na svatbu chystá už několik měsíců. Plánuje nasazení speciální techniky a výdaje na zajištění bezpečnosti by se mohly vyšplhat až na šest milionů liber (asi 174 milionů korun). „Tato částka se mi v dnešní době nezdá nijak přemrštěná,“ říká k tomu pro INFO.CZ bezpečnostní expert Jiří Dolejš.

„Atak může přijít ze vzduchu, což je méně pravděpodobné, ze země, přenosnými ručními zbraněmi, sniperem, nebo jinými ničivými prostředky. Útočníci by mohli využít i biologické zbraně. V pohotovosti budou potřebné součásti armády, letectvo, protivzdušná obrana, pozemní síly, policie a v prvé řadě tajné služby, jejichž informace mají klíčový význam,“ komentuje pro INFO.CZ Dolejš. Podle dostupných informací britská policie nasadí do akce nejméně tři tisíce policistů. Předpokládá se, že další tisíce ale budou svatbu hlídat v civilu.

Policie se chystá na svatbu už půl roku, manévry by měly stát přes 170 milionů korun

Podobné události vyžadují dlouhou přípravu. Dle zpráv médií se bezpečnostní složky začaly na svatbu připravovat ihned, jak bylo známé její konkrétní datum – tedy loni v prosinci. „Při přípravě protokolu návštěv lídrů světových velmocí není zvláštností plánovat bezpečnostní zajištění akce i rok předem. Obvykle to trvá minimálně několik měsíců,“ dodává k tomu Dolejš.

sinfin.digital