Kuba na cizích diplomatech nejspíš testovala nové sonické zbraně. Patří jim budoucnost, věří i USA

vkr

Případ amerických diplomatů, kteří na Kubě přišli o sluch, velký rozruch nerozpoutal. USA na něj reagovaly poměrně mírným vyhoštěním dvou kubánských úředníků. Podobný případ se pak ale stal i zaměstnancům kanadské ambasády a podezření, že jsou na vině sonické zbraně rostlo. Kuba nejspíš navazuje na tradici starou přes tři tisíciletí a do své výzbroje zařazuje nová zařízení, která útočí právě na sluch. 

Budoucnost válečných konfliktů patří neviditelným zbraním. Ať již jde o letadla F-117 nebo o torpédoborce Zumwalt, princip je stejný. Nenápadně zasáhnout nepřítele a poté se stáhnout. Na tomto principu fungují i sonické zbraně, které se čím dál více dostávají do vybavení armád, policií i tajných služeb. Mají mnoho výhod. Jsou nesmrtící, ale protivníka spolehlivě vyřadí z boje. Dají se ovládat na dálku, takže nevystavují vojáky či policisty riziku zranění v konfliktu. A jsou neviditelné.

„Války, ve kterých budou využívané zvukové frekvence se v budoucnu stanou mnohem častější. Mezi jejich výhody takových zařízení patří hlavně to, že jsou nenápadné a že mohou být ovládány na velkou vzdálenost,“ myslí si profesor Toby Heys.

Že se jedná nejedná o dětskou hračku ale o zbraně, které mohou na bojištích rozhodovat konflikty potvrzuje i Herbert Friedman, major USA ve výslužbě, který se specializoval na psychologickou válku. „Zvuk o různých frekvencích může být využit tak, aby protivníka zmátl a vyřadil. Účinky takové zbraně jsou jak fyzické, tak i psychologické,“ říká Friedman. 

sinfin.digital