Kuba řeší problém. Turisté ji vyjídají

Info.cz

13. 12. 2016 • 02:55

Komunistická Kuba se pomalu otevírá světu a tamní cestovní ruch vzkvétá. Rostoucí turismus ale neznamená jen injekci pro ochablou kubánskou ekonomiku. Kubánci kvůli náporu turistů naopak čelí nedostatku potravin.

Cestovní ruch na Kubě vzrostl v první polovině letošního roku o 11,7 %. V tomto období navštívily ostrov víc než dva miliony lidí a očekává se další růst. Největší počet turistů přichází z Kanady a Spojených států.

Kuba se otevírá

Vztahy komunistické Kuby a Spojených států byly víc než padesát let na bodu mrazu. V roce 2015 ale začalo docházet k oteplování vzájemných diplomatických vztahů a letos v březnu Kubu dokonce navštívil prezident Barack Obama, jako první americký prezident po 88 letech.

Nárůst turismu však přináší i vedlejší efekt v podobě vysokých cen základního zboží, jako jsou rajčata, cibule nebo papriky. Potraviny čím dál častěji končí na talířích zvyšujícího se počtu finančně zaopatřených turistů. Ceny proto raketově stouply a pro chudé vrstvy obyvatel se základní potraviny stávají čím dál méně dostupné.

„V oblasti dodávek zboží je soukromý cestovní ruch v přímé konkurenci s běžnou populací,“ tvrdí profesor Kalifornské univerzity Richard Feinberg.

Problémem se začala zabývat tamní vláda, která přestala vydávat licence pro nové restaurace.

Tlak na kubánský potravinový systém ale nekončí. Státem řízená cestovní kancelář Gaviota hodlá z rostoucího turismu vytěžit co nejvíc a k současným 70 tisícům pokojů plánuje do roku 2020 přidat dalších 50 tisíc. 

SDÍLET