Kubiš s Gabčíkem si možná těsně před útokem na Heydricha vyměnili role, tvrdí historik

Aneta Černá

Josef Gabčík vytahuje samopal a zamíři na kata českého národa, Reinharda Heydricha. Stengun se ale zasekne a rána nevyjde. Heydrichův vůz zpomaluje a Jan Kubiš na něj vrhá bombu, která zastupujícímu říšskému protektorovi způsobí smrtelná zranění... to je průběh operace Anthropoid tak, jak ji znají historičtí nadšenci i diváci filmů. Co když to ale původně mělo být celé jinak? Historik Pavel Kmoch před časem zjistil, že parašutisté si možná těsně před akcí vyměnili role. Odhalil také, že odborníci roky zřejmě zaměňovali na posmrtných fotografiích Gabčíka s jiným parašutistou Josefem Bublíkem. K výročí smrti parašutistů připomínáme rozhovor, který s historikem Kmochem pro INFO.CZ v roce 2018 udělala Aneta Černá.

Vaše nová kniha se jmenuje Operace Anthropoid: Epilog. Proč právě tento název?

Určitě to nemá být poslední slovo k problematice Anthropoidu, protože pořád věřím tomu, že při archivní práci někteří lidé objeví dokumenty, které dosud neznáme a ze kterých něco nového vyplyne. Původně jsem napsal studii o boji parašutistů v kostele, proto epilog jako konečná fáze toho příběhu. Postupně jsem ale studii začal rozšiřovat a snažil jsem se uvést na pravou míru různé mýty, které jsou kolem atentátu a Anthropoidu v obecném povědomí a na kterých se bohužel většinově podepisují filmy a populární literatura.

Které mýty to jsou?

Dostal jsem se k různým sporným otázkám, třeba k provedení atentátu samotného, kolem kterého stále panuje velké nejasno, které ještě podporuje mlha způsobená filmy, literaturou i výpověďmi falešných svědků. Věnuji se například tomu, jakou poznávací značku mělo ve skutečnosti Heydrichovo auto. V obecném povědomí je SS-3, nicméně před několika lety se objevila teorie, že šlo o značku SS-4, takže jsem pátral, zda je to možné. U značky jsem se nakonec přiklonil k tomu, že auto bylo skutečně označeno SS-3, přestože vůz, ve kterém byl Heydrich zavražděn, nebyl nikdy s touto značkou vyfocen.

Neexistují fotografie auta z místa útoku?

Dochovaly se fotografie auta z boku, zezadu i zepředu. Čelní značka ale na snímcích není, údajně ji sundalo gestapo, ale nemyslím si, že je to pravda. Zadní značka je na všech fotografiích začerněná cenzorem. Nechápu proč. Jednalo se o policejní dokumentační fotografie, takže nevím, proč by to měli začerňovat. Existují ale fotografie pořízené při jiné příležitosti, na kterých je ten samý typ auta, ale není vidět, jakou má značku. Všude, kde se na fotografiích ale objevují vozidla se značkami SS-3, tak jde o jiné auto. Celý vtip je v tom, že ty značky byly přenosné. Značku SS-3 mělo Heydrichovo auto často, ať se jednalo o jakýkoli typ vozidla.

sinfin.digital