Kukiš z Liščí nory ukradne klenoty a stane se králem. Takto vidí budoucnost Česka autoři nové hry

ČTK

lup

Českým králem se v nové divadelní hře divadla Mana stane politik, který je nejprve průmyslníkem, pak předsedou vlády a pak prezidentem a jmenuje se Ondřej Kukiš. Ve zjevné narážce na ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše vyprávějí divadelníci příběh fiktivní postavy, v němž figurují pod podobně pozměněnými jmény i jiné známé osobnosti české politiky a společnosti. Hra Červený Kukiš - aneb Sorry jako! má ve vršovickém divadle Mana premiéru večer.

Kukiš vystupující v rudém kabátě s kapucí a maskou na obličeji ve hře vysvětluje dotace na dům nazvaný Liščí nora nebo to, jak v mládí hlásil na příslušných místech, co dělají lidé okolo něj. „Abych mohl dělat svoji práci“. Později pracoval a vlastnil firmy, „pro to, abych mohl udělat lepší zemi, jsem se rozhodl kandidovat“, parafrázuje herec některé Babišovy výroky. Kukiš se ale stane i prezidentem a v závěru pravděpodobně ukradne korunovační klenoty, aby se mohl stát králem.

Ve hře vystupují zcela neschopní a velmi parodovaní novináři, část děje se odehrává v televizním pořadu Václava Pukavce, který si jednou pozve i Kukišova mluvčího Pavla Vlčáčka. Ten na dotazy po postrádaných klenotech odpovídá jen vyhýbavě a zjevně bezprecedentní kriminální čin zcela bagatelizuje. Komnata s klenoty přitom prý byla odemčena klíčem, který kromě jiných politiků vlastní právě prezident - a oproti realitě ještě vydavatelství, jež se ve hře jmenuje Nasra.

Postav v červeném ke konci hry na jevišti přibývá, jako by se množily, do červené barvy, která v tuzemském prostředí stále ještě může odkazovat ke komunistické moci a době, se pomalu halí i celý Pražský hrad. K Babišovu hnutí ANO se snaží odkazovat i seznámení s jeho partnerkou, ve hře Annou Kukišovou, jež se touží stát jeho manželkou. Při prvním společném pohlavním styku oba mocně křičí: „Ano!“

sinfin.digital