Kupují dárky ostatním, sami si nedokážou udělat radost. Kam sahají příčiny "finanční anorexie"?

ČTK

Jsou pravým opakem osob trpících nutkavým problémovým nakupováním. Někteří lidé mají problém s tím, aby si přiznali právo vynaložit vlastní peníze na to, aby si udělali radost. Tento postoj v sobě skrývá tendenci k ponižování vlastní osoby a často svědčí o intenzivní potřebě bezpečí, píše francouzský deník Le Figaro.

„Pokaždé, když mě napadne zajít si něco koupit, opakuje se totéž schéma. Vstoupím do obchodu, najdu tam něco, co se mi líbí, vyzkouším si to, jdu k pokladně a cestou si řeknu: Potřebuju to opravdu? Je to skutečně hezké? Nakonec vždy dospěju k závěru, že to je pro mě příliš drahé. Odcházím z obchodu s prázdnýma rukama a velmi rozmrzelá a naštvaná,“ vysvětluje dvaatřicetiletá Caroline. „Vždy jsem měla problém s tím, abych přijala myšlenku, že si mohu udělat radost,“ dodává.

„Před dvěma roky jsem zůstala bez zaměstnání a to jsem opravdu musela obracet každé euro. Předtím pro mě bylo nakupování čímsi prostým, snadným. Snadno jsem se ovládala. Když jsem měla peníze, s radostí jsem je utrácela, když jsem je neměla, nic jsem nekupovala, ale necítila jsem žádnou frustraci,“ říká Caroline.

„Od té doby, i když se moje finanční situace velmi změnila, si nedokážu udělat radost. Všechno je tak, jako kdybych dál byla bez peněz a musela za každou cenu šetřit pro případně další obtížné období,“ stěžuje si Caroline.

sinfin.digital