Kvalita českých restaurací roste. Podvody, jako ty s polským hovězím, dělá jen zlomek z nich, tvrdí Stárek | info.cz

Články odjinud

Kvalita českých restaurací roste. Podvody, jako ty s polským hovězím, dělá jen zlomek z nich, tvrdí Stárek

Závadné hovězí, vejce, nebo kuřata. Podobná varování před závadnými potravinami se v médiích objevují s jistou pravidelností a občas souvisí také se snahou restaurací šetřit. To ostatně dokázal právě i poslední případ závadného hovězího z Polska. O celkové kvalitě stravování v Česku to ale podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací příliš nevypovídá. “Vezmete-li srovnání, kolik je v České republice zařízení veřejného stravování, tak ty problémové odpovídají kapce v moři,” říká v rozhovoru s deníkem E15 Václav Stárek.

Začíná už kauza utichat?

Pořád se objevují zprávy o tom, kolik restaurací zaměňuje produkty včetně masa. Bylo jich ale jen několik v celé republice. Vezmete-li srovnání, kolik je v Česku zařízení veřejného stravování, tak je to skutečně kapka v moři. Myslím, že to svědčí o tom, že kvalita restaurací zase není tak špatná. 

Přesto kontroly ukázaly pochybení nejen se záměnami původu masa. Může to dělat dojem, že restaurace chybují často...

Tak to určitě není. Zaprvé pohostinství nekontroluje jenom hygiena (Krajské hygienické stanice - pozn. red.), ale zároveň Státní zemědělská a potravinářská inspekce. I když se všichni soustředí na to samé, každý to dělá trochu jinak. Zadruhé kontrolní orgány vždycky chodí tam, kde předpokládají nějaké riziko. I to trochu zkresluje celkový obrázek.  My jsme rádi, že začaly kontroly chodit i tam, kam dříve tolik nechodily. Protože problémy nastávají hlavně například v nějakých provizorních stáncích a podobných zařízeních, zatímco v restauracích byli hygienici prakticky pořád. 

Takže chybovost se v posledních letech nezvyšuje?

Rozhodně ne. Domnívám se, že naopak kvalita restaurací roste. Ale samozřejmě výjimky být můžou. 

Celý rozhovor si můžeze přečíst na webu E15.cz.



 
Přejít na homepageVíce z kategorie

Články odjinud