Lidé se stále častěji dobrovolně vyhýbají mléku a lepku. Může jim to přitom uškodit

Aneta Bednářová

Mléko a lepek – pro někoho novodobí padouši, kteří ničí naše zdraví. V posledních letech se začaly objevovat různé názory a studie, které viní minimálně jednu z těchto potravin z různých zdravotních problémů od obezity po špatný spánek. Řada lidí proto i bez diagnostikované alergie nebo intolerance tyto potraviny raději vynechává. Přestože zpočátku se třeba cítí dobře, může jim to v dlouhodobém hledisku škodit. Odborníci se shodují, že kdo nemá potvrzenou alergii nebo intoleranci, neměl by potraviny z jídelníčku vyřazovat.

„Jediný přijatelný argument pro stravování bez mléka nebo lepku je zdravotní problém. Měl by ho navíc potvrdit odborník. Nestačí, když si to člověk diagnostikuje sám doma podle internetu,“ vysvětluje alergolog a imunolog Martin Fuchs. Potvrzuje, že množství lidí, kteří v posledních letech drží dobrovolně „módní“ diety, při kterých záměrně vynechávají mléko nebo lepek, se zvyšuje. Podobných trendů si všimli i obchodníci.

„Pozorujeme nárůst prodejů těchto produktů o více než deset procent. Toto zboží ale nekupují pouze lidé, kteří alergií trpí. Často jsou to zákazníci, kteří mění svoje stravovací návyky a snaží se změnit životní styl,“ potvrdil mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček. Ze sociálních sítí navíc vykukují stále častěji fotografie s hashtagy #glutenfree, #lactosefree a #dairyfree s umně naaranžovanými dietními výrobky a z bezlepkového a bezmléčného stravování se stal trochu trend, který okouzlil i řadu celebrit. Jaká část lidí ale dietní potraviny skutečně potřebuje ze zdravotních důvodů?

sinfin.digital