Lysohlávky na předpis? Halucinogenní houby pomáhají při léčbě úzkosti u pacientů s rakovinou

Info.cz

Rakovina. Diagnóza, se kterou se člověk smiřuje těžko. Lékaři se soustředí hlavně na fyzický stav pacientů, čtyřicet procent nemocných ale trpí také poruchou nálad. Odborníci dnes předepisují mainstreamové léky proti depresím a úzkosti, ty ale podle studií nemají často valný efekt. Naopak halucinogeny by pomoci mohly.

Vědci z John Hopkins UniversityNew York University zveřejnili dvě studie, které toto tvrzení podporují, uvedl server Quartz. U malé skupiny zkoušeli účinky psilocybinu u pacientů s rakovinou, kteří trpí také depresemi spojenými s jejich fyzickým stavem. Psilocybin je látka navozující uvolněný euforický stav a ve větším množství halucinace. U nás ji obsahují známé lysohlávky, po celém světě se nachází v řadě hub.

Vědci zjistili, že většina pacientů pociťovala úlevu od úzkosti až po dobu půl roku po užití látky.

Pozitivní účinek halucinogenů na psychiku není nic nového. Už v roce 2013 norští badatelé zveřejnili studii, která dokazovala, že uživatelé halucinogenů trpí v menší míře psychickými problémy než jejich vrstevníci.

Zkoumání těchto účinků je ovšem nesmírně složité, protože například USA nefinancují výzkumy týkající se účinků psychedelických látek. Jsou na seznamu ilegálních návykových drog.

Poslední dvě studie byly financovány ze soukromých zdrojů pod záštitou respektovaných univerzit. Bylo zjištěno, že dávka 3,5 gramu sušených hub, případně 25 miligramů izolované aktivní látky podané v přítomnosti školeného průvodce, měly pozitivní účinky, aniž by je provázely vedlejší účinky.

Vědci si zatím nejsou jistí, jak tyto látky působí. Zdá se, že intenzivní, emocionální halucinace pomohou lidem o životních okolnostech lépe přemýšlet, zpracovat je a podívat se na ně z jiné perspektivy. Psychiatr ze Standfordovy univerzity David Spiegel, který ke studiím napsal komentář, příčinu vidí v tom, že psychedelické drogy pacientům pomohou se s chorobou smířit. 

sinfin.digital