Manželství je přežitek. Britský pár se chce registrovat jako homosexuálové, zatím neúspěšně

ČTK

luš

Britský heterosexuální pár, který se již několik let neúspěšně snaží domoci práva uzavřít registrované partnerství, dnes u odvolacího soudu utrpěl další porážku. Dvojice se nyní chce obrátit na nejvyšší soud, protože se cítí diskriminována nemožností žít jako registrovaní partneři, což je ze zákona vyhrazeno pro homosexuální páry, napsala agentura AP.

Rebecca Steinfeldová a Charles Keidan, kteří se označují za feministy, chtějí být zákonem oficiálně uznaný pár, svůj vztah ale odmítají zatížit manželstvím, neboť ho považují za patriarchální přívěsek se sexistickou minulostí. Proto se obrátili na soud, aby jim umožnil uzavřít registrované partnerství, do kterého od roku 2005 mohou v Británii vstupovat homosexuálové.

Loni v lednu vrchní soud jejich snažení odmítl s tím, že od roku 2014 i gayové a lesby mohou uzavírat normální sňatky, takže instituce registrovaného partnerství je v podstatě překonaná a pravděpodobně výhledově zanikne. Dvojice s rozsudkem nesouhlasila a obrátila se na odvolací soud, ten dnes ale původní verdikt podpořil.

Steinfeldovou a Keidana v jejich věci podporuje i část veřejnosti, pod příslušnou petici se podepsalo přes 72 000 lidí, poznamenal list The Guardian.

Protože Spojené království neumožňuje heterosexuálům uzavírat registrovaná partnerství, využívají některé páry ke vstupu do tohoto svazku ostrov Man, jehož správa to od loňského roku povoluje. Man není součástí Spojeného království, ale je britským závislým korunním územím.

sinfin.digital