Matěj Novák: Ježdění velkých vln je takové nakukování do Pandořiny skříňky přírody

Info.cz

Jen málo kdo z nás může říci, že něco dokázal jako první Čech. Matěji Novákovi se však přesně něco takového podařilo. Jako první český surfař se odvážil proniknout do disciplíny big wave – tedy surfování na velkých vlnách, které mohou dosahovat až 30 metrů. A jako první Čech to dokázal. Dokumet No Wave Back, který bude mít premiéru 25. 5. v pražské Lucerně, Matěje na jeho dechberoucí cestě sleduje.

Vzpomeneš si, jaká byla tvá první reakce, když tě Martin Smékal (režisér) oslovil ke spolupráci v rámci prvního dokumentu Choose Your Wave?

Byl jsem hodně překvapený, protože se vůbec někdo zajímal o to, co se děje někde jinde, než na zprofanovaných surfových destinacích.  A potom, co jsem Martina poznal, tak mi došlo, že to myslí vážně, což mě potěšilo. Bohužel tu štáb nemohl trávit víc času, ale i tak jsme z toho dostali maximum.

V dokumentu No Wave Back poznají diváci i místní komunitu surfařů, stali se z vás přátelé? Myslím přátelé v tom pravém slova smyslu?

S těmi lidmi mě pojí velice zvláštní pouto. Když surfujete velké vlny, musíte nechat všechny problémy a zbytečnosti na břehu. Musíte vědět, že riskujete hodně a také vědět, proč tam vzadu jste. Není tam žádný prostor pro nějakou pózu, protože vaše odhodlání a koncentrace musí být stoprocentní a také musíte být připraveni riskovat vlastní život kvůli někomu jinému. Častokrát ty lidi ani neznáte, ale vkládáte jim do rukou svoje zdraví a také jim svěřujete nejradostnější okamžiky života.

Bylo náročné se k tamním surfařům přiblížit? Čím konkrétním sis získal jejich pozornost, respekt a vlastně pomocnou ruku? Co myslíš, že vás sblížilo?

Severní Španělsko je hodně uzavřený region a to platí i o surfařích, takže dostat se do nějakého kontaktu s místními je dost složitá věc. Jde tu i o jazykovou bariéru, protože moje španělština rozhodně není dokonalá a anglicky tu nikdo nemluví. Naštěstí v té samé vesnici, kde bydlím, žije člověk, se kterým jsem se ve vodě potkával a je otevřený a přístupný a ten mi při mé cestě velice pomohl. Samozřejmě teď, díky zkušenostem z velkých vln, už znám více surfařů a spojuje nás láska k oceánu, ale především ta zkušenost z Big Wave surfingu.

Jsi první Čech, který se odvážil sjet big wave, tedy vlnu vyšší než 6 metrů, proč myslíš, že se o to doposud nikdo nepokusil?

Myslím, že si asi nikdo nedokáže představit, jaká cesta k tomu vede. Ani já jsem si to nedokázal představit. Není to jen o odvaze, protože to by pak byla spíš blbost. Ježdění velkých vln je jako ledovec. Všichni vidíme jen to ježdění a tu krásu, ale pod hladinou je daleko větší část dřiny, odříkání a informací.

sinfin.digital