Miss Turecka bleskově přišla o korunku. Svou menstruaci přirovnala ke krvi „mučedníků“

Info.cz

ziz

Nová Miss Turecka přišla o svou korunku jen několik hodin poté, co zvítězila v soutěži krásy. Organizátoři si na Itir Esenovou došlápli poté, co zjistili, že kráska na sociálních sítích sdílela příspěvek, v němž přirovnala svůj menstruační cyklus k prolité krvi mučedníků. Odkazovala tím na loňský pokus o převrat, který je v Turecku stále velmi citlivým tématem.

Nezdařený puč se v zemi odehrál loni 15. července. V období okolo prvního výročí události, při které zemřelo téměř 250 "mučedníků", jak o nich prezident Erdogan mluví, dívka publikovala svůj tweet. Podle organizátorů soutěže je „nepřijatelný“. Dívku tak připravili o korunku jen pár hodin poté, co se dozvěděla o svém vítězství. Esenová svůj post komentovala slovy, že se nemínila politicky vyjadřovat, informovala BBC.

Konkrétně na svém Twitteru dívka napsala: „Dnes ráno jsem dostala svou periodu, abych oslavila 15. července jako den mučedníků. Slavím tento den krvácením, které představuje krev našich mučedníků“.

Turecký prezident Recep Erdogan pravidelně označuje lidi, kteří zemřeli během potlačování pokusu o převrat, jako „mučedníky“.

sinfin.digital