Mladá generace nesmí ztrácet naději, tvrdí Vášáryová k výročí vzniku republiky

Info.cz

Od vzniku samostatného Československa letos v říjnu uplyne 100 let. I po jeho rozdělení na dvě samostatné republiky si ale oba národy zachovaly vzájemnou blízkost. Tu u příležitosti jubilejního výročí připomíná projekt Společné století. Ztělesňuje ji i jedna z jeho tváří, herečka se slovenskými kořeny a držitelka Českého lva Emília Vášáryová. Jak vnímá pospolitost Čechů a Slováků a co vzkazuje mladým generacím?

Československo se sice již před více než čtvrtstoletím rozdělilo na dvě samostatné republiky, oba národy k sobě ale mají blízko i nadále. Společná historie Čechů a Slováků přinesla řadu významných osobností, ale také radostných i těžkých okamžiků.

Nový stát, který se před rovným stoletím zrodil na mapě Evropy, zažil rozkvět demokracie a kultury v éře první republiky, ale prošel i temným obdobím druhé světové války, okupací či totalitou. „Oba naše státy si za sto let prošly mnoha vzestupy i pády. Považujeme proto za nutné zdůraznit, že i tak bychom neměnili, že nás každý rok či každé desetiletí posouvaly dál,“ uvádí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Společnou historii, ale i sounáležitost Čechů a Slováků, která přetrvává dodnes, připomíná projekt Společné století. Ten letos realizuje státní agentura CzechTourism.

sinfin.digital