Mladý papež a dalších 5 nejlepších seriálů loňského roku

Anna Vacková

Loňský rok byl k fanouškům seriálů více než přívětivý. Vzniklo několik kvalitních, originálních projektů. Laťku vysoko ale dokázaly udržet i některé zavedené série u svých pokračování.

S každým rokem se ve světě seriálů objevují slavnější jména, která mají za cíl mermomocí vstupovat do obývacích pokojů po celém světě. Za zmínku stojí například duo Jude Law a Paolo Sorrentino nebo Anthony Hopkins a Jonathan Nolan. Takto vypadá výběr toho nejlepšího z loňské sezony.

STRANGER THINGS

Asi nelze začít jinak než jedním z nejlépe hodnocených loňských seriálů z originální produkce Netflix - Stranger Things. Partička čtyř chlapců ve flanelových košilích zavede diváky na americké maloměsto přímo do osmdesátých let. Seriál v sobě spojuje napětí  Vetřelce a dětské nadšení se soudržností z filmu E.T. mimozemšťan.

To všechno podtrhuje sugestivní kamera, podzimně depresivní atmosféra a dokonalé charaktery postav přes vyšinutou matku, apatického šerifa – alkoholika až po démonického ředitele tajného státního ústavu. Jeden z chlapců zmizí a zanechá po sobě pouze kolo. S tím se nedokáže smířit jeho matka v podání Winony Ryder, která věří, že s ní chlapec odněkud komunikuje. Poté, co se zbytek party potká se zvláštní dívkou El, dají se věci do pohybu. Divák nepřijde po vzoru filmů z osmdesátých let o lekačky, netvory a magickou atmosféru. Zde jsou hrdinové děti, které do poslední chvíle bojují proti dospělým veškerou silou a superschopnostmi El. Tvůrci nenechali nic náhodě a přímo na konci posledního dílu si ponechali otevřená vrátka pro další sérii, která už je potvrzena na příští rok.

WESTWORLD

Co když na světě existuje velmi drahé a luxusní místo, kde je všechno dovoleno? Rozhodně nejde o pověstné Las Vegas, ale uzavřený zábavní park westernového střihu, kde žijí humanoidní roboti. Lidé je můžou beztrestně zabíjet a ukájet tak veškeré potřeby, čímž reflektují svou pravou podstatu. Pokud se roboti rozbijí, problém vyřeší speciální jednotka, která je rychle opraví a tím může smyčka začít nanovo. Každý robot má předdefinovaný scénář, podle něhož reaguje, ale lidé chtějí zažívat stále více dobrodružství, což na druhou stranu nedává spát vývojářům.

sinfin.digital