Musk usiluje o podporu veřejnosti pro tunel pod Los Angeles. Slibuje nulovou hlučnost a jízdné za dolar

ČTK

bau

Nulovou hlučnost na povrchu a jízdné za jeden dolar (méně než 22 Kč) slíbil americký podnikatel Elon Musk na veřejném vystoupení v Los Angeles ve snaze získat podporu veřejnosti pro svůj projekt vysokorychlostního přepravního systému hyperloop. Bude to podle něj „téměř jako autonomní, podzemní víceúrovňový systém,“ kterých mohou být tisíce.

„Je to jedno z řešení pro dopravu v Los Angeles. My si myslíme, že by mohlo fungovat a že stojí za to ho vyzkoušet,“ řekl Musk, kterého citoval server CNN.

Pro hloubení tunelů vyvinula Muskova společnost Boring vlastní razicí stroj, který pracuje desetkrát rychleji než současná zařízení. Tunel z Los Angeles do San Franciska zvládne podle ředitele firmy Steva Davise prorazit za několik týdnů. Prozatím firma žádá o povolení k ražbě tunelu v délce 4,3 kilometru, který chce vyhloubit v západní části města. Má to být první krok k vybudování téměř stokilometrové sítě tunelů pod Los Angeles.

Představitelé města jsou projektu nakloněni. Magistrát firmě Boring udělil výjimku z přezkumu stavu životního prostředí - procesu, který může trvat velmi dlouho. To se ale nelíbí dvěma občanským sdružením, která tento měsíc město zažalovala. Domnívají se, že nebyl dostatečně zvážen vliv na životní prostředí a že novátorský projekt je příliš riskantní. Kritické hlasy zaznívají také mezi odborníky, podle nichž Muskův projekt může způsobovat zácpy u vstupů a výstupů systému, což poněkud eliminuje jeho východy.

sinfin.digital