Muslima vyhodili z letadla, protože zmínil 11. září. „Bylo to naprosto nevinné,“ brání se a spustil soudní bitvu

vkr

Kdyby si Mohammad Khan své poznámky odpustil, nejspíše by do cíle v kolumbijském Medellínu bez problémů doletěl. Jenže bezpečnostní opatření při odbavení letadla trvala déle, než je obvyklé, a tak prohodil se spolucestujícím několik slov o přísnějších kontrolách po teroristických útocích z 11. září 2001. Jenže pak se nestačil divit. Letadlo vzalo z runwaye zpátečku a Khana si odvedla policie v poutech. O případu informoval britský The Independent.

„Jenom jsem prohlásil, že nyní jsou bezpečnostní opatření mnohem přísnější, než byly před 11. zářím,“ tvrdí Khan. „Směrem k letušce jsem pak prohodil: Vsadím se, že vaše práce se od té doby také změnila,“ dodal. Jenže posádka letadla si to podle něj vyložila po svém a svou reakci kompletně přehnala. Nechala letadlo zastavit a jeho vyvést do rukou strážců zákona. Proto se nyní domáhá odškodnění u soudu.

„Naprosto mi to zničilo můj let, na jehož konci mě čekal pracovní pohovor kvůli stáži v Medellínu. Ale již na začátku cesty v Londýně jsem byl popotahován kvůli barvě své kůže. Kdybych byl starší běloch a řekl přesně ty samé věty, nic by se nestalo,“ je přesvědčený Khan, absolvent londýnské middlesexské univerzity.

Poté, co byl vyveden z letadla, policie uznala, že se jednalo o pouhé nedorozumění a ani ho nevyslýchala. Posádka letecké společnosti Virgin Atlantic ho však již zpět na palubu letadla nepustila. Letenka za 600 liber mu tak propadla a musel cestovat až dalším letem u jiné společnosti. Vzhledem k ponížení a k tomu, že mu letenky Virgin Atlantic odmítnul proplatit se Khan brání u soudu, kde po společnosti žádá pět tisíc liber a zaplacení soudních výloh jako odškodné.

sinfin.digital