Mysleli jste, že je dezinfekce houbičky dobrý nápad? Ze zjištění vědců vám nebude dobře: horší už je jen stolice

IvM

Fakt, že houbička na nádobí je semeniště všemožných bakterií, které se přiživují na zbytcích a nečistotách a představují tak pro člověka riziko, je důvěrně známý. Spousta lidí si tak vzala za své houbičku pravidelně dezinfikovat, například v mikrovlnné troubě nebo v myčce na nádobí – v závislosti na tom, kterým tipům z časopisů a internetu uvěřili. Podle vědců je to ale velmi špatný nápad, který může mít přesně opačný efekt.

V nevinně vypadající houbičce na nádobí se opravdu skrývá nespočet nejrůznějších druhů bakterií. Některé jsou sice naprosto neškodné, jiné ale mají potenciál napáchat na lidském zdraví značné škody. Lidé se tak někdy snaží houbičku nežádoucích nájemníků zbavit a používají k tomu nejrůznější metody.

Podle nových zjištění sice tím, že houbičku namočíte do octa, ohřejete v mikrovlnce nebo ji spolu s nádobím vložíte do myčky, skutečně zlikvidujete naprostou většinu bakterií, ale ty nejodolnější zůstanou. Po podobné „čistce“ navíc mají daleko více životního prostoru, než před dezinfekcí.

Babišův exporadce: Skandál! Úředníci MF můžou do živých spisů, gestapo už není nadsázka

sinfin.digital