Nacisté ukrývali bitevní loď v chemické mlze. Stromy na norském pobřeží jsou dodnes poškozené

ČTK

mst

Snahy spojeneckých sil najít a potopit za druhé světové války obávanou německou bitevní loď Tirpitz vedly nacisty k tomu, že plavidlo ukrývali v norských fjordech a maskovali ho chemickou mlhou. Umělý kouř napáchal v oblasti značné škody na stromech, které jsou patrné do dneška.

Loď, pojmenovaná po německém admirálovi Alfredu von Tirpitzovi, byla uvedena do služby v únoru 1941 a po několik měsíců byla největší bitevní lodí světa. V listopadu 1941 byla vyslána k pobřeží Norska, které ovládala kolaborantská vláda v čele s nacistickým vůdcem Vidkunem Quislingem. Toto umístění umožňovalo podnikat útoky na konvoje mířící do Sovětského svazu, preventivně bránilo případnému vylodění spojenců v Norsku a loď na sebe zároveň vázala značné spojenecké síly, které musely být v pohotovosti jen pro odvrácení této potenciální hrozby.

Archivní dokumenty ukazují, že plavidlo u norského pobřeží vypouštělo kyselinu chlorosírovou, aby skrylo svou pozici. To se mu skutečně dlouho dařilo. Teprve 12. listopadu 1944 šla loď přezdívaná Osamělá královna severu ke dnu po útoku třicítky bombardérů britského královského letectva. Zemřelo přitom na 1200 členů její posádky.

Nevidíme umírat děti, povinné očkování je potřeba. Nemůže za alergie ani autismus, říká pediatrička

sinfin.digital