Nadopovaná společnost. Odborníci varují před nárůstem dopingu u rekreačních sportovců

Zatímco antidopingoví komisaři občas usvědčí z dopingu některé profesionální sportovce, mnohem větší problém je podle odborníků doping v amatérském a rekreačním sportu. Někteří lidé jsou totiž ochotní riskovat život i kvůli tomu, aby na „pouťovém“ běhu porazili kolegu z práce.

O stále rostoucím problému dopingu mezi amatéry promluvil mimo jiné Franz Schwarzenbacher, šéf týmu rakouských kriminalistů, který odhalil pět dopujících lyžařů na nedávném mistrovství světa v klasickém lyžování v rakouském Seefeldu. Podle Schwarzenbachera by se měla společnost kromě boje proti podvodům s dopingem v profesionálním sportu zaměřit více i na amatéry. Právě v této sféře, a nikoliv mezi profesionálními závodníky, se točí nejvíc peněz z prodeje dopingových látek.

„Objem obchodu s dopingem je v současné době srovnatelný s prodejem drog. A marže jsou dokonce ještě vyšší, než když se prodávají drogy,“ uvedl Schwarzenbacher pro deník Kurier. Obecně zakořeněná představa, že dopují především ti, kteří si sportem vydělávají velké peníze, je podle něj mylná. „Jde také o ego, o to, abych třeba porazili kamaráda. I kvůli tomu lidé dopují. Nejen kvůli penězům,“ uvedl rakouský komisař.

Jeho slova potvrzují i stovky dalších odborníků, kteří mají zkušenosti s dopingem, včetně těch českých. Důvod rozšíření dopingu i na rekreační sport je přitom jednoduchý. Tak, jako lékaři varují před tím, že se děti přestávají hýbat a sportovat, vzniká na druhou stranu ve společnosti jiný, zcela opačný fenomén. Do sportu se velmi aktivně vrhají muži a ženy, kteří začínají opravdu aktivně závodit až ve středním nebo ještě pozdějším věku. Jejich nasazení a touha po úspěchu si ale nijak nezadají se soupeřením profesionálů.

„Jeďte se někdy podívat na nějaké amatérské závody. Tam není žádná přátelská atmosféra jako mezi lidmi, kteří si takzvaně jednou udělat žízeň. Tam je tak tvrdá konkurence, že to v mnoha případech hraničí až se nevraživostí,“ řekl INFO.CZ Jiří Lutovský, profesionální cyklistický trenér, který čtyři roky vedl i českou reprezentaci horských kol v cross country.

Nejde ale jen o zápal amatérských závodníků. U některých amatérů podle něj v mnoha případech existuje minimálně důvodné podezření, že si kromě tréninku pomáhají k výsledkům i jinými prostředky. „Za ty roky už znáte v tomhle sportu takřka každého. Víte, jak začínal, jakou má výkonnost, talent, kolik má natrénováno. A pak se na nějakých cyklomaratónech, otevřených i pro amatéry, najednou objeví lidé, které nikdo nikde předtím neviděl a jsou schopni držet krok s absolutní špičkou,“ uvedl Lutovský.

sinfin.digital