Nadšenci si připomenou hrdinství českých letců. Zopakují jejich útěk do Polska

red

Czech Spitfire Club si v tomto roce připomíná 80 let od odvážného činu osmi pilotů, kteří se v roce 1939 postavili nacismu a uletěli se svými letouny z Československa do Polska. Zde získali azyl a postupně se stali příslušníky polského letectva. V něm bojovali na začátku druhé světové války.

Připomenutí tohoto hrdinského činu proběhne formou rekonstrukce letu, která bude zahájena 6. června 2019 přeletem letounu Antonov An-2 z Jihlavy do Piešťan. Z Piešťan se bude startovat 7. června ve 12:03, tedy na den, hodinu a minutu přesně jako před 80 lety, a pokračovat do polského Dęblinu.

Organizátorem rekonstrukce historické události je Czech Spitfire Club. "Historie je nejen inspirací, ale také poučením. Poučením z toho, jak málo někdy stačí k ohrožení demokracie. Stačí, aby mlčící většina nechala prostor „útočné“ skupině, která převezme iniciativu a demokracii svrhne. To jsme ostatně viděli v minulém století jak u nacistů, tak u komunistů. Proto je třeba minulost připomínat," říká předseda spolku Zdeněk Sádecký.

Zopakováním činu osmičky letců, kteří se rozhodli opustit své domovy a blízké a šli vstříc nejistotě a útrapám, si chce Czech Spitfire Club podle Sádeckého připomenout nejen nepříliš známé historické události, ale i ukázat, že naše národy měly své hrdiny a že máme být na co hrdí. "Jak Češi, tak Slováci měli vždy vynikající osobnosti, které mohou být vzory dalším generacím. Jen je třeba nenechat na jejich činy padat prach zapomnění," dodal.

Českoslovenští letci na frontách druhé světové války patřili vždy mezi ty nejlepší. Tím spíš je pronásledování a nevděk, kterých se jim dostalo nedlouho po válce, věcí k hlubokému zamyšlení. Československá historie má mnoho zajímavých událostí, o kterých se mnoho neví. Akce nazvaná Velký úlet upozorňuje na hrdinství osmi československých pilotů, má s pokorou a hlubokou úctou připomenout nevšední osobnosti a jejich odkaz, na který by nemělo být zapomenuto.

Czech Spitfire Club, spolek letecké historie, připomíná památku československých vojáků bojující za druhé světové války v řadách RAF – Britského královského letectva. Staví a provozuje repliky letounů z tohoto období. Připravuje přednášky, besedy, prezentace a výstavy. Aktivně spolupracuje se školami a dětskými tábory, kde se podílí na vzdělávání a výchově poutavou formou s využitím multimédií i třírozměrných modelů, dobových exponátů a leteckých simulátorů.

sinfin.digital