Nahá ženská postava jako vodítko k neznámému obrazu Vincenta van Gogha. Odhalili ji Češi

Robert Břešťan

Hlídacípes.org

V podzemních prostorách nenápadné administrativní budovy v pražských Holešovicích by originály obrazů slavných malířů asi nikdo nehledal. Právě zde ale česká firma InsightArt pomocí speciálního rentgenového detektoru pomáhá určit to, zda jde o originály, či falza a možná i objevit dosud neznámé dílo – jako v případě slavného Vincenta van Gogha.

Ve speciální skříni, která chrání okolí před rentgenovým zářením, jsou dvě robotické ruce. Na nich připevněný detektor a zdroj záření synchronizovaně zkoumá obraz. Dívá se pod vrchní malbu a na rozdíl od běžného rentgenu nabízí dokonalé barevné zobrazení.

To, co „robot“ i díky speciálnímu softwaru a zkušenostem restaurátora nedávno v Praze objevil pod vrchní vrstvou obrazu z roku 1888 se signaturou Vincent, muselo majitele (zahraniční sběratel žijící v Monaku zůstává v anonymitě) velmi potěšit.

Našli jsme ženský akt

„Našli jsme na spodní vrstvě skicu ženy, která, jak dokázalo naše pátrání v archivech, odpovídá aktu, jak jej kreslil Vincent van Gogh. Je to velká indicie pravosti. Falzifikátor by nejprve na staré plátno musel namalovat i spodní vrstvu ve stylu van Gogha,“ říká fyzik Josef Uher.

Prokop: Budujeme dva světy. Děti na učňácích chválí komunismus, chudí se izolují už ve školách

sinfin.digital