NASA pošle novou sondu až ke Slunci. Chce najít odpovědi na otázky staré přes šedesát let

Odváží se tam, kam se ještě žádná sonda neodvážila. Sonda NASA Parker Solar Probe odstartuje již v průběhu příštího roku a jejím cílem není nic menšího, než se dostat co nejblíže k hvězdě našeho solárního systému – Slunci. Přestože bude čelit brutálnímu žáru a radiaci, vědci z NASA si od mise slibují bližší porozumění dosud nevyřešených záhad i nové, detailnější záběry našeho žlutého obra. 

Mise Parkerovy sondy je příslibem odpovědí na na dlouho formulované otázky. Vědci se už dnes třesou na první data a to sonda ještě ani neodstartovala. To ji čeká až v „okně“ mezi 31. červencem a 19. srpnem 2019, kdy ji raketa Delta 4-Heavy vynese z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Poté zamíří k Venuši, jejíž gravitační pole využije jako vesmírný prak, který ji dále vystřelí směrem k cíli - sluneční atmosféře.

Při svém nejbližším průletu okolo Slunce získá sonda rychlost 700 tisíc kilometrů za hodinu - vzdálenost z Brna do Prahy by tak zdolala dostala zhruba za pouhou vteřinu. Ke Slunci se Parker Solar Probe podívá na vzdálenost necelých šesti milionů kilometrů, kde bude muset čelit teplotám přes 1350 stupňů Celsia. Aby se příliš nezapotila, bude ji chránit tepelný štít z uhlíkových kompozitů tlustý přes 11 centimetrů. 

„Sonda je napěchována nejnovějšími technickými vynálezy, které nám pomohou vyřešit ta největší tajemství naší hvězdy. Například proč je sluneční korona o tolik více horká, než samotný povrch Slunce,“ těší se Nicola Fox, jeden z vědců starající se o průběh mise.

sinfin.digital