„Nastav si to a pak zhasni.“ Přestřelka Zemana a Sobotky podnítila lidovou tvořivost

Info.cz, adk

V otevřený konflikt mezi prezidentem a premiérem se změnilo vystoupení před novináři před schůzkou Miloše Zemana a Bohuslava Sobotky. Ti si v přímém přenosu ostře vyměňovali názory na postup ohledně demise vlády, konkrétně na to, zda ji měl Sobotka odpoledne podat nebo ne. Premiér demisi nepodal, prezident se přesto choval a vyjadřoval, jako kdyby to udělal. Kuriózního momentu se ihned chopil internet a lidová tvořivost.

Zaujal například moment v samém úvodu brífinku. Zeman v něm Sobotku holí a nedůstojnými pokyny naváděl, aby si obrátil mikrofon a začal mluvit. Pozornosti neušel ani prezidentův odchod ze sálu v době, kdy premiér stále mluvil.

Prezident Sobotkovi sdělil, že očekával demisi. Následně mu poděkoval za dosavadní práci a požádal ho, aby vláda plnila dál svou roli, dokud nebude jmenována nová. Sobotka ale odpověděl, že na Hrad přišel diskutovat o aktuální situaci a zarazilo ho, jak ke schůzce hlava státu přistoupila.

Bitva mezi týmy obou ústavních činitelů následně pokračovala i na sociálních sítích. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček vyvěsil na Twitter odkaz na avízo o podání demise. Mluvčí vlády Martin Ayrer ale vzápětí kontroval, že Ovčáček na jeho upřesňující SMS nereagoval. Podívejte se na vše ve fotogalerii.

Prezidentské volby 2018 se blíží. Komplexní zpravodajství můžete sledovat zde>>>

3411608:article:true:true:true

sinfin.digital