Nástroje, díky kterým se vyhnete „velkému bratrovi“, aneb Jak obejít Google?

Živě.cz

Karel Javůrek,

Vyhledávač Google nabízí opravdu nepřeberné množství služeb. Pokud se mu chcete ale z nějakého důvodu vyhnout, můžete se porozhlédnout po jeho alternativách. Které ho nahradí? Redakce Živě.cz přináší několik tipů.

Vyhledávání

Google je ohromnou zásobárnou uživatelských dat, až to některé lidi může děsit. Jiným zase může vadit, že jsou tyto informace využívány k cílené reklamě. A některým je Google prostě jen nesympatický. Ať už jsou důvody jakékoli, tak i přes zdánlivou všudypřítomnost Googlu nemusíte jeho služeb využívat.

Podíváme se teď na vybrané alternativy k nejrozšířenějším službám Googlu. A začneme vyhledáváním. V tom je Google pochopitelně nejlepší, ale najde se i použitelná konkurence.

DuckDuckGo je jasnou náhradou, protože je to nejúspěšnější anonymní vyhledávač, který funguje i v češtině a vyhledává na českých stránkách. Umí už i pokročilé funkce, stejně tak obrázky a podobně. Jeho obliba nyní velmi roste.

Mezi další alternativy lze zařadit taktéž anonymní StartPage, searX nebo Qwant (podporuje češtinu). Pokud vám vadí Google, ale Microsoft ne, vzpomeňme jeho Bing. Ani po letech však stále není ideální pro použití v češtině. Tam naopak velmi dobře obstojí Seznam.cz. 

Internetový prohlížeč

Symbolem prohlížení internetu je dnes Chrome od Googlu, který má i největší tržní podíl. Existuje ale mnoho náhrad, které poskytují stejné možností. Můžete zvolit čisté Chromium, pokud se obejdete bez podpory některých licenčně chráněných kodeků. Populární volbou je například Opera, která pracuje na stejném vykreslovacím základu, nebo Firefox, který nadchne doplňkovými funkcemi a množstvím rozšíření.

sinfin.digital