Nečekejte, až se zima zeptá. Jak si správně zatopit?

Prezentace klienta

Topná sezóna je tu a s ní i nejvyšší čas si propočítat, kolik vás letos vytápění bude stát. Jak na topení co nejvíce ušetřit? Už jste slyšeli o takzvané kotlíkové dotaci, která letos proběhne naposledy? Přinášíme rozhovor s panem Ing. Martinem Slabým, předsedou představenstva Pražská Plynárenská Distribuce a.s.

Pane předsedo, řada domácností se v dnešní době rozhoduje mezi plynovým a kondenzačním kotlem. Které řešení doporučujete?

Jako energetik a ekonom nemohu nevidět vývojový skok směrem ke kondenzačnímu kotli. Tento kotel ve zkratce nepošle horké spaliny ven komínem, ale využívá je k předehřátí vody v topném systému. Svoji sílu ukazuje hlavně v dobře izolovaných stavbách a obecně v podmínkách, kde po většinu času není nutné ohřívat vodu na vyšší teploty.

Než nad výměnou zlomíte hůl z důvodu domnělých nákladů, nechte si provést kalkulaci od instalační firmy. Možná budete překvapeni cenou, které jste se tolik obávali. V provozu je pak kondenzační kotel výrazně efektivnější, neboť na stejný výkon odebere mnohem méně plynu.

Ing. Martin Slabý, předseda představenstva Pražská Plynárenská Distribuce a.s.
sinfin.digital