Nejen Kimův bratr. 4 sofistikované atentáty vlivných, posloužilo polonium i otrávený deštník

Info.cz

abe

Vypadá to jako zápletka v některé z bondovek. Bratra úhlavního nepřítele zabijí nečekaně dvě ženy, které ho otráví bez výrazného povšimnutí ostatních přímo uprostřed letiště. Právě to se ale stalo Kim Čong-namovi, nevlastnímu bratrovi severokorejského diktátora Kim Čong-una. Historie sofistikovaných otrav nepohodlných vysoce postavených lidí je přitom poměrně rozsáhlá. Tráví se pomocí nápojů, sprejů i deštníků.

Alexandr Litviněnko

Bývalý agent KGB zřejmě doplatil na ostrou kritiku prezidenta Vladimira Putina. Před soudním stíháním utekl z Ruska do Velké Británie, která mu poskytla azyl. Zde se na podzim roku 2006 sešel s dalšími bývalými agenty ruských tajných služeb Dmitrijem Kovtunem a Andrejem Lugovojem. Nedlouho po setkání skončil v nemocnici, vypadaly mu vlasy a rychle hubnul.

23. listopadu zemřel na otravu poloniem. Podle britského vyšetřování Litviněnka otrávil zřejmě Lugovoj, který mu polonium přimíchal do čaje. Rusko ale odmítlo svého občana vydat k trestnímu stíhání. Litviněnko krátce před svojí smrtí obvinil z otravy i samotného prezidenta Putina.

Stejná práce, různé mzdy? Firmy často platí zaměstnance podle regionu, porušují zákoník práce

sinfin.digital