Nejen Pustina. Pět nejlepších českých seriálů roku 2016

Info.cz

Letošní rok byl bohatý na nové domácí seriály. Vedle těch méně zdařilých se našlo i několik děl, která mezi diváky uspěla. Třeba osmidílný seriál HBO Pustina dokonce posunul hranice české televizní tvorby. Bodovaly ale i další.

Rapl

Podzimní novinka České televize s Hynkem Čermákem v roli svérázného majora Kuneše. Rapl je spin-off z úspěšného seriálu Cirkus Bukowski. Kuneš tentokrát musel kvůli osobním potížím opustit Prahu a z donucení vyšetřovat případy v zapadlém pohraničí. Seriál vytvářeli Jan Pachl a Josef Viewegh, tedy tvůrci Bukowského. Stejně jako on si i Rapl zachovává auru drsného severského noir.

Vyšehrad

Novinka pozvolně uvolňovaná na internetové televizi OBBOD. Vypráví příběh někdejšího fotbalového talentu Juliuse Lavického, který však kvůli divokému životu musel místo Sparty vzít zavděk třetiligovým Vyšehradem. Tvůrci v čele s hercem Jakubem Štáfkem, který si střihl hlavní roli, tvrdí, že se inspirují ve výstřelcích domácích i světových fotbalistů. Někteří hráči si v seriálu dokonce sami zahráli.

Semestr

Zůstaňme u internetových seriálů. Ty výrazně proslavila Kancelář Blaník a v letošním roce se definitivně zařadily mezi regulérní žánr. Často jsou navíc mnohem inovativnější než televizní tvorba. To je případ právě Semestru, který stejně jako Blaník běžel na Stream.cz. Na rozdíl od něj nebo Vyšehradu vsadil na obvyklejší 25minutovou stopáž, zato příběh odvyprávěl prakticky jen na obrazovkách počítačů jednotlivých aktérů. Až v samém závěru přešel do reálného světa.

sinfin.digital