Nejen Staromák. 9 vánočních trhů v Praze, které musíte navštívit

Info.cz

Pražské vánoční trhy patří k nejkrásnějším na světě. Ty na Staroměstském a Václavském náměstí letos ocenil i web zpravodajské stanice CNN. Vánoční atmosféra ale dýchá i jinde. Míst, kam můžete v hlavním městě před svátky vyrazit nakoupit, je mnohem více.

1) Pražský hrad

Tradiční vánoční trhy najdete na Pražském hradě. Stánky vyrostly na náměstí U Svatého Jiří, mezi chrámem svatého Víta a bazilikou svatého Jiří. Kromě setkání s lidmi a příležitosti najít nějaký zajímavý dárek pod stromeček nabízí i jedinečný výhled na krásy Prahy. Trhy otevírají v devět hodin, ve všední dny končí v sedm večer, o víkendu trvají o hodinu déle. Na místě budou až do 6. ledna.

2) Vítězné náměstí

V pátek a v sobotu se můžete vypravit do Dejvic. Na Vítězném náměstí od 12 do 18 hodin (pátek), nebo od 8 do 14 (sobota) prodávají obchodníci dárky, stromky, ozdoby, kapry nebo svařák. Děti zabaví koutek, v němž si mohou vyrobit svíčku, sněhovou vločku či ozdoby na stromek. Do toho umělci hrají koledy. Poslední příležitost zažít atmosféru vánočního „kulaťáku“ bude 17. prosince.

3) Jiřího z Poděbrad

Náměstí Jiřího z Poděbrad už tradičně patří farmářským trhům. Ty tam jsou v obvyklých časech i během adventu. Až do 23. prosince se ale o víkendech dělí o místo s vánočními stánky. Ty se zaměřují na lidová řemesla a za hudebního doprovodu si i tady můžete vyrobit nějakou tu ozdobu nebo věnec. Dílny otevírají v sobotu i v neděli, trhům patří jen sobota.

4) Anděl

I na Smíchov dorazily Vánoce. V pěší zóně Anděl opět vypukly vánoční slavnosti, jejichž součástí je také tržiště. Jeho součástí jsou kádě s kapry a za zmínku stojí i hudebně-kulturní program. Anděl láká na Plavce, Martina Maxu či Marka Černocha.

5) Náměstí Míru

O Vánocích před kostel sv. Ludmily jezdí každoročně tisíce lidí za tradičními trhy. Seženete tu prskavky, františky, adventní kalendáře, betlémy, cukrovinky, i třeba svařák, grog nebo medovinu. A na své si přijdou i opozdilci. Trhy trvají až do Štědrého dne.

6) Tylovo náměstí

Pokud patříte k poslední jmenované skupině a nebude se vám chtít na náměstí Míru, můžete využít prostoru vzdáleného jen pár minut chůze od něj. Uprostřed Tylova náměstí byl do roku 2011 park, nyní tam jsou farmářské trhy, které 23. a 24. prosince střídají vánoční trhy. Sortiment tam najdete podobný jako na centrálním vinohradském náměstí.

7) Náměstí Republiky

Poslední tři tipy najdete na Praze 1. Na náměstí Republiky je k dispozici bohatá nabídka vánočních dekorací, dárků, ale i výrobky drobných řemeslníků. Trhy zde končí až 30. prosince. Do té doby můžete nakupovat mezi 10. a 22. hodinou.

8) Václavské náměstí

Václavské náměstí spolu se Staroměstským patří k nejvyhledávanějším vánočním místům v Praze. Náměstí zdobí tradiční barvy Vánoc zelená, bílá, zlatá a červená. Stejně jako na náměstí Republiky a Staroměstském náměstí stánky otevírají od 10 do 22 hodin. Václavské náměstí je ale hostí až do 6. ledna.

9) Staroměstské náměstí

Největší vánoční klasika je tradičně na Staroměstském náměstí. Termín i otevírací doba je shodná s trhy na Václavském náměstí. Tady je ale doprovází velký vánoční strom. Program zde vychází z českých tradic a návštěvníci si kromě nakupování mohou užít koledy a koncerty v podání profesionálních souborů a muzikantů z České republiky i ze zahraničí. Živá vystoupení začínají každý den od 16 hodin.

Vánoční trhy v Praze patří k nejkrásnějším na světě. Kdy a kde budou? Čtěte zde>>>

sinfin.digital