„Nejradši bych se rovnou střelil do hlavy.“ Současníci vzpomínají na Adolfa Hitlera

Info.cz, luš

O životě nacistického vůdce Adolfa Hitlera se toho napsalo a natočilo mnoho. Takřka osmihodinový dokumentární seriál filmaře Hermanna Pölkinga „Kdo byl Hitler“, který měl premiéru tento týden na filmovém festivalu v Mnichově, je však přesto unikátním počinem. Je totiž založený výhradně na svědectví diktátorových současníků  – jeho společníků, nepřátel, obětí i pozorovatelů. Co všechno o Hitlerovi řekli? 

„Byl maminčiným mazánkem a on jí zbožňoval,“ uvedl židovský rodinný lékař. „Když Adolf něco chtěl, dostal to – většinou na úkor ostatních,“ podotkla diktátorova sestra Paula Wolfová. Sama matka o svém synovi hovořila jako o někom výjimečném. „Je jiný než zbytek rodiny,“ tvrdívala o něm.

Příbuzní i učitelé měli na Adolfa jiný názor. „Všichni jeho příbuzní ho považovali za ztroskotance, který se vyhýbá veškeré těžké práci,“ vzpomínal na Hitlera jeho kamarád z dětství August Kubizek. „Byl rozhodně talentovaný, ale také nevyrovnaný. Nebyl to žádný násilník, ale byl považován za vzpurného. A nijak zvlášť se nenadřel,“ popsal svého žáka učitel francouzštiny Eduard Huemer.

„Nikdy jsem nepřišel na to, co způsobilo Hitlerovu fanatickou nenávist k Židům. Jeho zkušenosti s židovskými důstojníky z první světové války k tomu oc přispět nemohly,“ myslí si poručík Fritz Wiedemann. Hitler ale neprojevoval nenávist jenom k Židům. „Mohu bezpečně říct, že předtím než jsem odjel do San Francisca, jsem se dozvěděl, že Hitler chce během války odstranit postižené lidi – nejenom ty s nevyléčitelnými duševními chorobami. Odůvodňoval to tím, že jsou nadbyteční jedlíci,“ popsal diktátorovu krutost jeho pobočník Fritz Wiedemann.

3502544:article:true:true:true

Stejně bezskrupulózní lidi Hitler aktivně vyhledával. „Měli jen jednu ctnost: poslušnost. Na příkaz museli udělat cokoliv. Hitlerovi „hnědokošílníci“ (oddíly SA, pozn. red.) byli rekrutováni z nespokojených a neúspěšných mužů všech společenských tříd, ambiciózních a zároveň naplněných závistí a nenávistí – připravení na vraždu i násilí,“ popsal německý dramatik Carl Zuckmayer sortu lidí, která Hitlera zkraje jeho vzestupu k moci obklopovala.

Hitler ale přitahoval i vyšší třídu. „Lidé z vyšších vrstev se chtějí dostat blíže k Hitlerovi. Můj dědeček měl pro takové proměnlivé lidi vlastní příměr: ‚Plivl jsi jim do očí a oni se tě zeptali, jestli prší‘,“ napsala v lednu 1932 německá židovská novinářka Bela Frommová.

sinfin.digital