Nejzáhadnější kniha světa je prý rozluštěna. Co skrývá tajemství Voynichova rukopisu?

Info.cz

Jazykovědec z Bristolské univerzity Gerard Cheshire tvrdí, že se mu povedlo přeložit slavný Voynichův rukopis. Záhadný kodex pravděpodobně sepsaný v první polovině 15. století dosud nebyla schopná rozluštit umělá inteligence ani renomovaní lingvisté. Někteří z nich průlom v bádání rozporují. 

„Když jsem rukopis studoval, několikrát jsem cítil, že chci křičet heuréka. Pak jsem tomu ani nevěřil, a teprve nakonec mi došlo, jak důležitý je to objev,“ komentoval svůj úspěch Cheshire. 

Vědec ve studii, kterou publikoval v odborném časopise Romance Studiestvrdí, že Voynichův rukopis je napsaný v protorománštině. Tedy jazyku, který se používal ve středověku – protože ale nebyl zaznamenán v písemné formě, měli vědci tak dlouho problém s rozluštěním textu.  

Podle jazykovědce vznikl Voynichův rukopis na středověkém hradě Castello Aragonese, ostrůvku spojeném kamenným mostem s italskou Ischií. Cheshire zatím rozluštil jen jeho část, nicméně z obsahu prý vyplývá, že ho vytvořily dominikánské sestry jako zdroj odkazů pro dvůr Marie Kastilské, manželky krále Alfonse Aragonského. Obsahuje prý zmínky o bylinných přípravcích, léčebných koupelích a astrologické výklady, které se týkají ženského fyzického a duševního zdraví, reprodukce a rodičovství.

sinfin.digital