New York čelí vlnám přemnožených potkanů. Chce jim dávat antikoncepci

ČTK

kris

New York bojuje s přemnoženými potkany. Ve snaze vypořádat se s hlodavci brzy vyzkouší sterilizační prostředek blokující ovulaci samic. Potkani ve městě nejsou jen nepříjemní, ale přenášejí také nemoci. V únoru se tři lidé ve velkoměstě nakazili leptospirózou, což je u hlodavců běžná nemoc.

Představitel zdravotních úřadů podle agentury AFP uvedl, že test bude nejprve proveden v malém měřítku, aby se vyzkoušela účinnost výrobku. Tato látka je tekutá a výrobce z Arizony ujišťuje, že není nebezpečná pro životní prostředí a že potkaní samice účinně sterilizuje.

Potkani v New Yorku představují z hlediska veřejného zdraví velký problém. Dokážou se rozmnožovat velkou rychlostí a celé legie hlodavců bývají často k vidění u pytlů s odpadky na chodnících, anebo v metru. Říká se, že potkanů je v New Yorku přinejmenším stejně jako lidí, tedy 8,5 milionu, ale univerzitní studie z roku 2014 odhadla jejich počet na dva miliony.

Každopádně počet stížností na potkany od roku 2015 výrazně vzrostl a radnice posílila program hubení hlodavců: počet pověřených pracovníků vzrostl z devíti na 50 a přidělené finance se zvýšily o 2,9 milionu dolarů (asi 73 milionů Kč).

sinfin.digital