Novozélandský vědec jde na lov lochnesky. Vyzbrojil se moderní technologií a hodlá skoncovat s mýtem

Info.cz

bel

O bájné příšeře z jezera Loch Ness už vyprávěl bezpočet lidí, kteří ji údajně viděli. Nic to nemění na tom, že přinejmenším z pohledu vědců neexistuje. Teď se na tajuplné pole pouští mezinárodní tým pod vedením novozélandského profesora Neila Gemmela. Vědec chce zkoumat vzorky vody z jezera a určit, jestli se mezi nimi nachází i stopa po lochnesce.

Tým vědců pomocí testů DNA určí, které druhy v jezeře žijí. „Už přes tisíc lidí podalo svědectví, že v jezeře viděli příšeru. Možná tam je opravdu něco mimořádného,“ řekl agentuře AP novozélandský genetik Neil Gemmel z Univerzity v Otago, který skupinu vede.

Zvířata za sebou při pohybu ve vodě zanechávají nepatrné stopy DNA – pochází z jejich kůže, peří, šupin a moči, vysvětluje Gemmell. Spolu s kolegy odebere 300 vzorků vody na různých místech a v odlišných hloubkách jezera. Vyfiltruje z ní biologický materiál a z něj extrahuje DNA, kterou budou analyzovat. Výsledky testů chtějí vědci porovnat s databází známých druhů. K odpovědím se chtějí dopracovat do konce roku.

sinfin.digital