Obří ledovec se odtrhne od Antarktidy. Může to mít dramatické důsledky

Info.cz

Obrovský ledovec, který nese označení Larsen C, se podle odborníku zanedlouho oddělí od zbytku ledovcového šelfu. Až se tak stane, reálně hrozí, že se rozpadne celý nejsevernější ledovcový šelf a stoupne hladina moří. 

Ledovec velký zhruba pět tisíc kilometrů čtverečních zatím u ledovcového pole drží asi 20 kilometrů ledu. Trhlina, kterou vědci pozorují už přes 10 let, se dosud zvětšovala stabilním tempem, v prosinci ale celý proces rapidně zrychlil.

Ledovcový šelf

Ledovcový šelf je souvislá vrstva ledu, která pokrývá moře při pobřeží nebo u ostrovů v polárních oblastech. Největším šelfem, je s 472 960 kilometry čtverečními, Rossův šelfový ledovec. S porovnáním Česká republika má rozlohu 78 866 km², té se nejvíce blíží Ameryho šelfový ledovec.

Ledová kra, která po odtržení vznikne, bude jednou z deseti největších, které se kdy objevily na volném moři. Její tloušťka dosahuje až 350 metrů.

Odtržení ledovce podle vědců, kteří se vyjádřili serveru The Guardian, zásadně promění celou oblast Antarktického poloostrova. Hrozí totiž, že se rozpadne celý šelf, což by mohlo mít za následek destabilizaci pevninských ledovců.

sinfin.digital